Hammershus

På en stejl klippeknude, på Bornholms nordspids, står de imponerende ruiner af middelalderfæstningen Hammershus.

Del denne artikel

Hammershus – Nordeuropas største borgruin

Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed. Og de er ikke så underligt, for her kan du virkelig få gang i fantasien og opleve den bornholmske historie.

Hammershus er tidligst fra slutningen af 1200-tallet

Tidligere antog man, at Hammershus blev opført omkring 1259 for at befæste den magt over Bornholm, som ærkebispen af Lund (dengang dansk) havde fået over øen efter en aftale med kongen Svend Grathe. De følgende godt 500 år var Hammershus fæstning for Bornholms skiftende magthavere og der er utallige gange blevet bygget om og til på Hammershus. Helt ferske udgravnings- og forskningsresultater fra 2015 går dog ud fra, at borgen først blev bygget af en senere ærkebiskop i Lund, nemlig Jens Grand, som var ærkebiskop fra 1289-1302 – dvs. at borgen faktisk først stod klar i slutningen af 1200-tallet.

Leonora Christina på Hammershus

Efter Bornholms befrielse fra svenskerne i 1658, var Christian IV’s datter, Leonora Christina og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, spærret inde på Hammershus i 1660-61 pga. landsforræderi og en dramatisk flugt ned ad mure og klipper mislykkedes. I 1743 opgav magthaverne endeligt Hammershus og bornholmerne kunne frit hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet.

Hammershus-Udstillingen

Tæt ved Hammershus ligger besøgscentret Hammershus-Udstillingen, der fortæller historien om Hammershus.

Naturstyrelsen og Hammershus

På Naturstyrelsens hjemmeside kan I finde masser af oplysninger om, hvad I kan opleve på Hammershus. Her kan I også finde information om parkeringsforhold og en særlig opfordring til de voksne. På hjemmesiden finder I også Naturstyrelsens folder om Hammershus samt spændende historier, I kan læse før besøget.

Mere om Naturstyrelsen og Hammershus

Adresse


Hammershus Slotsruin
Langebjergvej 26
3770 Allinge

Priser og åbningstider

Åbningstider Åbent hele døgnet
Åbningssæson Åbent hele året
Entrépris Gratis

Kontakt

Tlf.
E-mail
Web naturstyrelsen.dk