Rundkirker

Besøg Bornholms smukke rundkirker. Du finder de fire særprægede, bornholmske rundkirker i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker

Del artiklen

Fire rundkirker på Bornholm

Ud af Danmarks i alt 7 rundkirker fra middelalderen, ligger de 4 af dem på Bornholm. Rundkirkerne er bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker, og hver af de bornholmske rundkirker har deres eget særpræg.

Rundkirken med det runde kirkeskib

Rundkirkerne på Bornholm har, som de øvrige rundkirker i Danmark, et rundt kirkeskib. Og i stedet for et sideskib har rundkirken en central kerne, der enten er rund eller ottekantet.

Oplev Bornholms fire rundkirker

Når du kommer til Bornholm, bør du bestemt besøge en eller flere af øens rundkirker. Oplev Østerlars Rundkirke, der er Bornholms største og mest kendte rundkirke. Besøg også Olsker Rundkirke, der er den højeste og mest elegante af øens fire rundkirker. Gå heller ikke glip af Nylars Rundkirke, der er den bedst bevarede af de bornholmske rundkirker og sidst, men ikke mindst kan du opleve Nyker Rundkirke, der er den mindste og sandsynligvis også den yngste af Bornholms rundkirker.

Mange kirker på Bornholm

Der findes rigtig mange kirker på Bornholm til trods for, at øen først blev kristen omkring år 1060. I dag har Bornholm – tilsammen med de fire rundkirker – i alt 22 folkekirker samt mange menighedshuse og trosretninger. De fleste bornholmske kirker er åbne for besøg om dagen, i nogle af dem mod betaling af et mindre beløb.

Nyker Rundkirke

Nyker Rundkirke anses for at være den mindste og yngste af Bornholms fire rundkirker. Nyker Rundkirke byder på smukke bornholmske kalkmalerier. Den kraftige søjle i midten af Nyker Rundkirke er rigt dekoreret med bornholmske kalkmalerier fra flere perioder. Nyker Rundkirke var i den katolske tid viet til Allehelgen.

Nyker Rundkirke er åben for besøgende, dog ikke når der er kirkelige handlinger såsom bryllup, begravelse og andre gudstjenester.

Adresse


Nyker Rundkirke
Ellebyvej 1A
Nyker
3700 Rønne

Web | ny-kirke.dk

Nylars Rundkirke

Nylars Rundkirke vidner endnu mere end de andre kirker på Bornholm om en fortid som forsvarsværk – og betragtes som den bedst bevarede kirke. Nylars Rundkirke menes at være opført i år 1160 og de flotte kalkmalerier omkring midtersøjlen fortæller om Adam og Evas skabelse, fald og forvisning fra Paradis.

Der er gratis adgang til Nylars Rundkirke – kirken er dog lukket i forbindelse med kirkelige handlinger

Adresse


Nylars Rundkirke
Kirkevej 10K
Nylars
3720 Aakirkeby

Web | nylarskirke.dk

Olsker Rundkirke

Olsker Rundkirke er bygget ca. år 1150, men er ombygget og forstærket adskillige gange. Olsker Rundkirke er senest blevet ombygget i midten af 1900-tallet, hvor bl.a. altertavlen blev udskiftet. Går du op i kirken ad den smalle trappe ser du tydeligt, hvorfor denne bornholmske kirke var umulig at erobre for indtrængende fjender.

Olsker Rundkirke er normalt åben for besøgende, når der ikke er kirkelige handlinger. Du kan få mere viden om rundkirken hos personalet i våbenhuset i kirken. Hvert år besøger omkring 25.000 gæster Olsker Rundkirke.

Adresse


Olsker Rundkirke
Rønnevej 51
Olsker
3770 Allinge

Web | olskersogn.dk

Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke er Bornholms og Damarks største rundkirke. Østerlars Rundkirke er desuden den mest kendte af de fire bornholmske rundkirker og besøges årligt af ca. 120.000 gæster. Dermed regnes kirken for at være blandt Bornholms største seværdigheder.

Østerlars Rundkirke indgår som en central del af teorien om sammenhængen mellem de franske tempelridderes orden og de bornholmske middelalderkirkers placering.

Østerlars Rundkirke er bestemt et besøg værd! Kirken er normalt åben for besøgende, når der ikke er kirkelige handlinger, og for et symbolsk beløb kan du komme ind i selve kirken og op under taget. I vinterhalvåret er der gratis adgang for offentligheden mellem morgen- og aftenringningerne.

Adresse


Østerlars Rundkirke
Vietsvej 25
Østerlars
3760 Gudhjem

Web | oesterlarskirke.dk